21 Σεπτεμβρίου 2011

Χαμένη Ιστορία

Μεγάλες και ισχυρές πολιτείες απλώς εξαφανίστηκαν. Στην περίπτωση της Βαβυλώνας – μιας μητρόπολης με πληθυσμό εκατομμυρίων – χάθηκε ακόμα και η τοποθεσία της κάτω απ’ την έρημο για να ξαναβρεθεί 2.000 χρόνια αργότερα. Η Σπίνα, ένα μεγάλο εμπορικό επίνειο των αινιγματικών Ετρούσκων, προ-ρωμαϊκών κυβερνητών της Ιταλίας, ανακαλύφθηκε ξανά μόλις το 1935 απ’ τον αέρα, σχεδόν συμπτωματικά καθώς οι διαφορετικές σκιές της χλωρίδας στους παράκτιους βάλτους χάραζαν το σχήμα αρχαίων ανακτόρων, κτιρίων, δρόμων και καναλιών.

Άλλες αρχαίες πολιτείες που εντοπίστηκαν, όπως το Τιαουανάκο στην Αμερική, τα χωριά της εποχής του Χαλκού στη Βόρεια Ευρώπη, εγκαταλειμμένες πόλεις στις ερήμους της Κεντρικής Ασίας και στην Κοιλάδα του Ινδού, θεωρούνται χαμένες για την ιστορία διότι δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία της εποχής τους που ν’ αναφέρονται σ’ αυτές ή τουλάχιστον στοιχεία που να μπορούμε να διαβάσουμε. Οι αρχαίοι Χαλδαίοι άφησαν ένα μεγάλο χρονικό περιθώριο για προϊστορικούς πολιτισμούς, προσδιορίζοντας ένα χρονικό διάστημα 39.180 ετών ακριβώς, ανάμεσα στον Κατακλυσμό και την πρώτη ιστορική δυναστεία.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία της ιστορίας όπως είναι γραμμένη και όταν μπορούν να της δοθούν χρονολογίες. Όταν δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία, τότε κουλτούρες και πολιτισμοί παραμένουν συνεχώς χαμένοι σε μία θάλασσα από εικασίες και υποθέσεις και χιλιάδες χρόνια προϊστορίας υπάρχουν μόνο σα θρύλοι και παραδόσεις στις αναμνήσεις κάποιας φυλής ή πιο συχνά ακόμα ξεχνιούνται εντελώς. Ο όρος «προϊστορία» καλύπτει αξιόλογα κεφάλαια ιστορίας της Εποχής του Λίθου και του Χαλκού, αλλά αφού δεν έχει καταγραφεί παραμένει, βέβαια, προϊστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου