19 Οκτωβρίου 2010

Κι άλλα σχήματα ...


Οι κολοσσιαίες φιγούρες, προϊόντα ενός πολιτισμού με πολύ προχωρημένη κουλτούρα που εξαφανίστηκε πριν την ανακάλυψη της Αμερικής, επαναλαμβάνονται και σε άλλα σημεία της αμερικανικής ηπείρου. Σχεδόν 200 μίλια πιο νότια, υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παρεμφερή σχήματα, ακόμα και αστεριών, χαραγμένα σε βράχους και πλαγιές, καθώς και στην Καλιφόρνια, στον ποταμό Κολοράντο, όπου οι βραχογραφίες που υπάρχουν εκεί, καλύπτου μεγάλες εκτάσεις εδάφους και αποτελούνται από γραμμές και αυλάκια φτιαγμένα από μικρές πέτρες, που θυμίζουν αρκετά την τεχνική της Νάζκα και περιλαμβάνουν και τεράστιες ανθρώπινες φιγούρες. Λεγόταν «Λαβύρινθος των Μοχάβε», αν και οι επιζώντες Ινδιάνοι Μοχάβε αρνούνται οποιαδήποτε σχέση και γνώση επ’ αυτού. Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής καταστράφηκε γύρω στο 1880 όταν κατασκευάστηκε μια σιδηροδρομική γραμμή που περνούσε ανάμεσα.

Ίσως το εντυπωσιακότερο απ΄ αυτά τα αρχαία σχήματα να είναι το «Καντελάμπρο των Άνδεων» (Κηροπήγιο των Άνδεων), με μήκος 245 μέτρα, σκαλισμένο πάνω σε μία πλαγιά στο Παράκας του Περού, μέσα στον Κόλπο του Πίσκο και φαίνεται καθαρά μόνο απ’ τ’ ανοιχτά του Ειρηνικού. Είναι ένα τεράστιο σκάλισμα, με τρίφωτη λυχνία ή με τρίαινα και φαίνεται να δείχνει προς την Κοιλάδα της Νάζκα, σαν γιγάντιο σχήμα τροχαίας. Όταν το πρωτοείδαν οι Ισπανοί κονκισταδόρες το πήραν για θείο σημάδι – Τριάδα – και το ερμήνευσαν σαν ενθάρρυνση για να συνεχίσουν να κατακτούν, να εκχριστιανίζουν και να σκλαβώνουν τους ντόπιους.
Όταν εξέτασαν από κοντά τα 245 μέτρα του πάνω στο βράχο, οι Ισπανοί ανακάλυψαν ένα τεράστιο σχοινί δεμένο στο κεντρικό πιρούνι και υπήρχαν ενδείξεις ότι κι άλλα σχοινιά και σπάγκοι ήταν συνδεδεμένα με τα ακριανά πιρούνια, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα που η χρήση του έμεινε άγνωστη.

Κάποιο υποθέτουν ότι το «Καντελάμπρο» ήταν ένα ενδεικτικό σημάδι για πιλότους που έδειχνε τους διαδρόμους προσγείωσης της Νάζκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου