9 Ιουνίου 2010

Αρχαίων Επιτεύγματα

Οι ιατρικές και χειρουργικές τεχνικές του παρελθόντος δεν άρχισαν να ξεπερνιούνται παρά στο 19ο αιώνα ενώ, μέχρι τώρα, δεν έχουμε καταλάβει καλά ούτε έχουμε επαναλάβει κάτι χειρουργικές επεμβάσεις σε εγκεφάλους που γίνονται στην αρχαία Αίγυπτο. Άλλες σκόπιμες γνώσεις που θα μπορούσαν να προέρχονται από αρχαία ιατρικά επιτεύγματα μπορεί να διασώθηκαν μέχρι τον Μεσαίωνα μεταμφιεσμένες σε γιατροσόφια μάγων και τσαρλατάνων, όπως λόγου χάρη, ο ιστός της αράχνης (πενικιλίνη) για τη θεραπεία μολυσμένων πληγών. Ντοκουμέντα απ’ την αρχαία Ινδία, χιλιάδες χρόνια παλιά, αναφέρουν πλαστική χειρουργική. Καισαρικές τομές και επεμβάσεις σε εγκεφάλους, χορτοθεραπείες για αναζωογόνηση της ζωτικότητας της μνήμης, των δοντιών, της όρασης και της επιδερμίδας, θέματα δηλαδή που, σήμερα, δεν παρουσιάζουν λιγότερο ενδιαφέρον απ΄ την αρχαιότητα.

Τους δύο τελευταίους αιώνες π.Χ. η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας έγινε το σημαντικότερο κέντρο ερευνών του κλασικού κόσμου. Ο Ήρωνας, ένας αρχαίο Έλληνας επιστήμονας, έφτιαξε μία μελέτη μηχανολογικής τεχνικής και κατασκεύασε μία «εργαλειομηχανή», δηλαδή, ένα εργαλείο που έκοβε βίδες και μία ατμοτουρμπίνα, χρησιμοποιώντας σαν ενέργεια τον ατμό για πρώτη φορά στην ιστορία. Ωστόσο, σ’ ένα κόσμο όπου τα εργατικά χέρια των σκλάβων ήταν ανεξάντλητα, δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις εφευρέσεις.

Στον μεγάλο Αρχιμήδη, που έκανε λεπτομερείς μελέτες και στην Αλεξάνδρεια, αποδίδεται και η εφεύρεση του «ατέρμονα κοχλία», αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η εφεύρεση χρησιμοποιούταν πολλούς αιώνες νωρίτερα στην Αίγυπτο και αποτελούν μέρος του συνόλου των γνώσεων που ήταν διαθέσιμες εκεί.

Ο Κτησίβιος, ένας άλλος Αλεξανδρινός μελετητής, έφτιαξε ένα πυροσβεστικό μηχάνημα με διπλή αντλία, κάτι πολύ χρήσιμο για τις μεγάλες πόλεις όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρέωναν τον κοσμάκη να κατοικεί σε πολυκατοικίες που ήταν αληθινές παγίδες σε περίπτωση πυρκαγιάς. Δηλαδή, ένα χαρακτηριστικό μοντέρνο πάλι που διορθώθηκε εν μέρει από την Ρώμη που απαγόρεψε τις πολυώροφες οικοδομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου