7 Ιουνίου 2010

Εφευρέσεις

Ενώ οι αστρονομικές και γεωγραφικές προβλέψεις που βρίσκουμε στα αρχαία ντοκουμέντα αποδεικνύουν μία φιλολογική διαφύλαξη των παλαιοτέρων γνώσεων, ορισμένα μηχανήματα και εφευρέσεις των οποίων έχουμε ζωγραφικές αναπαραστάσεις ή αναφορές, δίνουν μία παράξενη μοντέρνα άποψη στο μακρινό παρελθόν.

Το «ναπάλμ» λόγου χάρη είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, αλλά το «υγρό πυρ» που χρησιμοποιούσαν τα πολεμικά πλοία των Βυζαντινών, φτιαγμένο με βάση κάποιο τύπο που περιείχε νάφθα και θειάφι ή πετρέλαιο και νίτρο, είχε τα ίδια αποτελέσματα του ναπάλμ, ήταν απρόσβλητο απ’ το νερό και έκαιγε ακόμα και μέσα στη θάλασσα όπου πηδούσαν οι νικημένοι των εχθρικών πλοίων. Τα σκεπασμένα αγγεία που περιείχαν αυτό το χημικό όπλο μπορούσαν να παίρνουν φωτιά μόνα τους και τα εκτόξευαν με καταπέλτες ή το αντλούσαν απ΄ τα αγγεία και το έστελναν με μπρούτζινα φλογοβόλα εναντίον των εχθρικών πλοίων. Οι Βυζαντινοί ναύτες ήταν συχνά εξοπλισμένοι με φορητά φλογοβόλα, τόσο μικρά που έμοιαζαν με πιστόλια.

Οι καταπληκτικές εφευρέσεις του Αρχιμήδη του Συρακούσιου (277 – 212 π.Χ.), μερικές από τις οποίες μπορεί να εμπνεύστηκε όταν μελετούσε στη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, περιλάβαιναν σε αρκετά βελτιωμένες εκδόσεις, την ελικοειδή αντλία, έντεχνα συστήματα μοχλών, τροχαλιών και λαβών για την ανύψωση μεγάλων βαρών, μία χρήση των οποίων ήταν να συλλαμβάνουν τις πολεμικές τριήρεις της Ρώμης που πολιορκούσαν το λιμάνι των Συρακουσών, αν τις ταρακουνάνε και να τις βυθίζουν, καθώς και μία μέθοδο φωτοδιάθλασης των ηλιακών ακτίνων για να βάζει φωτιά στα εχθρικά πλοία.

Οι μοντέρνες βελτιώσεις που βρίσκουμε στην αρχαιότητα δεν ήταν πάντα σχετικές με τον πόλεμο. Το ανάκτορο της Κνωσού της Κρήτης, (2500 π.Χ.) είχε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες με κατάκλιση, όμορφα διαμερίσματα με τοίχους διακοσμημένους με νωπογραφίες δελφινιών και γυμνών κοριτσιών που πηδάνε πάνω από τεράστιους ταύρους, σαν πρόδρομοι των ταυρομαχιών.

Οι Βαβυλώνιοι μεγαλοεπιχειρηματίες υπαγόρευαν επιστολές σε γραμματείς που τις χάραζαν σε πήλινες πινακίδες καθισμένοι στα γραφεία τους μέσα σε τεράστια καταστήματα χτισμένα με τούβλα. Οι πήλινοι φάκελοι όπου έβαζαν τις επιστολές αυτές, βρέθηκαν κλειστοί με τις εμπορικές επιστολές ακόμα μέσα.

Στην αρχαία Ρώμη υπήρχε ζεστό τρεχούμενο νερό απ΄ τη βρύση καζανιών και τα «θερμός» που διατηρούσαν φαγητά και ποτά, ζεστά ή κρύα, ήταν σε κοινή χρήση.

Ο χρόνος υπολογιζόταν με αρκετή ακρίβεια, χάρη σε υδραυλικά ρολόγια που βασίζονταν σε 12 και όχι σε 24 υποδιαιρέσεις της ημέρας και της νύχτας. Τεράστιοι ογκόλιθοι ανυψώνονταν σε οικοδομές από γιγάντια κρένια που λειτουργούσαν χάρη σε ελάχιστους σκλάβους γύρω από ένα μαγγανοπήγαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου