11 Μαΐου 2010

Γήρανση του δέρματος

Στην εφηβεία ή όταν είμαστε πολύ νέοι, οι περισσότεροι από εμάς σπάνια σκεπτόμαστε το δέρμα μας και τη διαδικασία γήρανσης που κάποια μέρα θα επηρεάσει την κατάσταση και την εμφάνισή του. Παρ’ όλ’ αυτά, λίγο μετά τα 20 μας χρόνια οι ηλικιακές αλλαγές θ’ αρχίζουν να εμφανίζονται στο δέρμα μας και θα ενταθούν καθώς θα περνάμε στα 30, τα 40, τα 50 και περισσότερο.

Ποτέ δεν είναι αργά για ν’ αρχίσουμε να περιποιούμαστε το δέρμα μας και να το προστατεύσουμε από τη μελλοντική φθορά. Αν και το δέρμα θα συνεχίσει να γερνάει, μπορεί κανείς να πάρει κάποιες προφυλάξεις ή να χρησιμοποιήσει κάποια προϊόντα που βοηθούν ώστε το δέρμα να εξακολουθήσει να δείχνει υγιές, δροσερό και νεανικό.

Πως αλλάζει το δέρμα με την ηλικία

Πλησιάζοντας τα 30, η παραγωγή του σώματος σε κολλαγόνο και ελαστίνη (δύο ουσίες που δίνουν στο δέρμα σφρίγος και ελαστικότητα) αρχίζει να επιβραδύνεται. Ένα νεαρό άτομο που διαθέτει αρκετή ποσότητα κολλαγόνου και ελαστίνης έχει δέρμα σφιχτό, απαλό, λείο, χωρίς ρυτίδες. Με την ηλικία, η απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης κάνει το δέρμα πιο χαλαρό και λιγότερο ελαστικό.

Ταυτόχρονα, τα κύτταρα λίπους κάτω από το δέρμα μπορεί ν’ αρχίσουν να εξαφανίζονται. Με την απώλεια αυτού του υποστηρικτικού λίπους, του κολλαγόνου και της ελαστίνης, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα, το δέρμα αρχίζει να σακουλιάζει και να δημιουργεί ρυτίδες. Επίσης, το δέρμα, συν τω χρόνω, χάνει την ικανότητα του να ενυδατώνεται και να κατακρατεί υγρασία, να γίνεται πιο στεγνό και ίσως αποκτά ξηρές, ερεθισμένες κηλίδες.

Με την ηλικία έρχονται και οι γνωστές γραμμές και ρυτίδες που συνδέουμε με τη γήρανση: γραμμές ανάμεσα στα φρύδια, γραμμές που εξακτινώνονται γύρω από τις γωνίες των ματιών αρχίζουν να εμφανίζονται με αποτέλεσμα μόνιμων μικροσυσπάσεων των μυών.

Οι συνήθειες και το δέρμα μας

Εκτός από τη φυσική διαδικασία γήρανσης που επηρεάζει την κατάσταση του δέρματός μας, κάποιες συνήθειες καταστρέφουν επίσης το δέρμα μας.

Η έκθεση στον ήλιο είναι η πιο καταστροφική εξωτερική αιτία που επηρεάζει την κατάσταση και την υγεία του δέρματός μας και είναι η κύρια αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος (φωτογήρανση) και των διάφορων μορφών καρκίνου του δέρματος. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα χαρακτηριστικά που συνδέουμε με τη γήρανση του δέρματος δεν είναι παρά αποτελέσματα της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και όχι της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Η φωτογήρανση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο δέρμα όπως λεπτές ρυτίδες, κηλίδες (πανάδες κ.α.), διεύρυνση των αγγείων, σκασμένο δέρμα κλπ.

Το κάπνισμα επίσης βλάπτει το δέρμα. Προκαλεί στένωση των αγγείων στην επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που μειώνει την αιμάτωση και την οξυγόνωση του δέρματος παρεμποδίζοντας την απομάκρυνση των ρύπων και των νεκρών κυττάρων. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη μείωση κολλαγόνου και ελαστίνης και παρεμποδίζει την επανορθωτική δράση της βιταμίνης Α, δίνοντας στο δέρμα γκριζωπή χροιά και σκληρή υφή. Οι γκριμάτσες που αναγκαστικά κάνει ο καπνιστής δημιουργούν ρυτίδες κυρίως γύρω από τα χείλη, αλλά και τα μάτια καθώς μισοκλείνουν για ν’ αποφύγουν τον καπνό.

Συνηθισμένα σημάδια της γήρανσης του δέρματος.

Καθώς το δέρμα γερνάει, και συσσωρεύει την αρνητική επίδραση της έκθεσης στον ήλιο και άλλων συνηθειών, μπορούν να εμφανισθούν διάφορες αλλοιώσεις στο δέρμα μεταξύ των οποίων:

Κηλίδες – δηλαδή επίπεδους καφετί λεκέδες που συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, τα χέρια, την πλάτη και τα πόδια. Οι κηλίδες αυτές δεν είναι επικίνδυνες, ούτε αποτελούν σύμπτωμα ηπατικής δυσλειτουργίας. Αν, παρ’ όλ’ αυτά διαπιστώσετε κάποια σκούρα κηλίδα με ακανόνιστο (όχι στρογγυλεμένο) περίγραμμα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε δερματολόγο προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι δεν πρόκειται για μελάνωμα.

Μελανιές. Το γηρασμένο δέρμα μελανιάζει ευκολότερα από το νεανικό δέρμα και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθεί. Οι μελανιές που δεν υποχωρούν μετά από μία εβδομάδα περίπου, πρέπει ν’ αξιολογηθούν από δερματολόγο.

Ρυτίδες. Καθώς το δέρμα γίνεται λιγότερο ελαστικό, αρχίζει να ζαρώνει , ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια, το στόμα, το μέτωπο και τα μάγουλα.

Ευρυαγγία – ορατή στα διευρυμένα αγγεία του προσώπου, συνηθισμένη περίπτωση της μακρόχρονης έκθεσης στον ήλιο.

Κερατίνωση – υπερτροφία της κερατίνης στις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος που εμφανίζεται σαν άγρια κοκκινωπά και καφέ εξογκώματα, αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο, που αποτελούν συχνά προκαρκινικές μορφές.

Αγγείωμα – κόκκινο εξόγκωμα που προκαλείται από διευρυμένα αγγεία. Είναι ακίνδυνα και απαντώνται στο 85% των ατόμων που έχουν ξεπεράσει τη μέση ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου