13 Μαΐου 2010

Διατηρήστε το δέρμα σας νεανικό

Η προστασία του δέρματος είναι καλύτερα να ξεκινά από την παιδική ηλικία, ωστόσο, σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς να λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις για να βοηθήσει την προστασία του δέρματος, να το διατηρήσει υγιές και νεανικό και να καθυστερήσει, όσο γίνεται, τις επιπτώσεις της γήρανσης. Στη συνέχεια δίνονται κάποιες μέθοδοι που μπορούν να συντελέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση:

Μείωση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία – Η ελάττωση της έκθεσης στο φως του ήλιου είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς για να προστατεύσει το δέρμα και να το κάνει να δείχνει πιο νεανικό. Γι αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς αντηλιακό με δείκτη προστασία τουλάχιστον 15 όταν βρίσκεται στην ύπαιθρο και να προστατεύει το πρόσωπο με ένα καπέλο με γείσο. Θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να αποφύγει τον ήλιο μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα που είναι η πιο επικίνδυνη για την υπεριώδη ακτινοβολία.

Προστασία του προσώπου από την ξηρότητα – Το γηρασμένο δέρμα μπορεί να είναι ξηρό και ευερέθιστο. Χρησιμοποιείστε προϊόν ενυδάτωσης που περιέχει παραφίνη ή λανολίνη αμέσως μετά το μπάνιο. Επίσης, χρησιμοποιήστε πιο ήπιο σαπούνι και χλιαρό αντί για ζεστό νερό που ξηραίνει λιγότερο την επιδερμίδα.

Πιείτε πολύ νερό – Πίνοντας αρκετό νερό σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εξασφαλίζετε καλύτερη ενυδάτωση του σώματος και βοηθάτε να μειωθεί η ξηρότητα του δέρματος. Γιατροί και διατροφολόγοι συνιστούν τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Τρώτε υγιεινά – Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα ωφελήσει το σώμα και το δέρμα σας. Φρούτα και λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να προλάβουν πρόωρη γήρανση του δέρματος, δεδομένου ότι περιλαμβάνουν αρκετά αντιοξειδωτικά.

Άσκηση – Η άσκηση βοηθά τη λειτουργία των αγγείων που μπορούν να μειώσουν την πρόωρη γήρανση. Επίσης αυξάνει το οξυγόνο στους ιστούς και κάνει το δέρμα να δείχνει πιο νέο και υγιές.

Σταματήστε το κάπνισμα – Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία ελαττώνει την περαιτέρω καταστροφή του δέρματος.

Ασκήσεις προσώπου για να βελτιωθεί ο τόνος του δέρματος.

Διαλογισμός – Καταπολεμά το «στρες» και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα.

Rejuvance – Αποκαθιστά πιο νεανική εμφάνιση του δέρματος.

Υποβοηθητικά προϊόντα

Στη συνέχεια αναφέρονται ορισμένα ενεργά συστατικά εμπορικών προϊόντων που μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα σας να δείχνει νεανικό και υγιές:

Άλφα-υδροξέα (ΑΗΑ) – Τα οξέα αυτά δημιουργούν μια ελαφριά απολεπιστική δράση (peeling), αφαιρώντας τα επιφανειακά κύτταρα και αποκαλύπτουν έτσι το πιο φρέσκο δέρμα. Τα ΑΗΑ είναι συνήθως παράγωγα φρούτων ή γαλακτοκομικών και περιέχονται πλέον σε πολλά προϊόντα ενυδάτωσης. Η χρήσης του στο πρόσωπο είναι ασφαλής. Μερικές φορές ονομάζονται γαλακτικά οξέα όταν προέρχονται από γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ρετινόλη – Σχετική με τη βιταμίνη Α, η ρετινόλη περιέχεται σε πολλές κρέμες και μπορούν να δημιουργήσουν μια παροδική τόνωση του δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Αντιοξειδωτικά – Τοπικής χρήσης αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες C και Ε μπορούν να βοηθήσουν τα κύτταρα να αποκαταστήσουν ζημιές που έχουν προκληθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία ή από το κάπνισμα. Σαν αποτέλεσμα, το δέρμα μπορεί να δείχνει πιο απαλό και λαμπερό.

Ammonium Lactate – Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό ξηρών, σκληρών λεκέδων του δέρματος.

Ceramide – Η ουσία αυτή αρχίζει να χρησιμοποιείται πολύ στις καλλυντικές κρέμες που βοηθούν το δέρμα να δείχνει νεώτερο. Βοηθά το δέρμα να συγκρατεί τα φυσικά ενυδατικά λιπίδια και συντελεί στη μείωση της καταστροφής των κυττάρων του δέρματος.

Gingo Biloba – Η δράση του φυσικού αυτού εκχυλίσματος βοτάνων δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, αλλά επιδιώκει να τονώσει την κυκλοφορία, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται πιο ροδαλό και καθαρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου