18 Μαΐου 2010

Διαχωρισμός του δέρματος

Το δέρμα αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του σώματός και οι λειτουργίες του είναι πολύ σοβαρές και πολύπλοκες. Ο καθαρισμός του δέρματος με διάφορα καλλυντικά προϊόντα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος που έχει κάθε άτομο. Γι αυτό το λόγο κάνουμε μία μικρή αναφορά σε κάθε τύπο δέρματος χωριστά. Το δέρμα διακρίνεται σε:
  • Μικτό
  • Λιπαρό
  • Ξηρό
  • Κανονικό
  • Ευαίσθητο
  1. Μικτό δέρμα – Το είδος αυτό του δέρματος συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά των λιπαρών και ξηρών δερμάτων. Έχει απαλή υφή, κανονικούς πόρους, οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες λειτουργούν κανονικά έχοντας υπερέκκριση σμήγματος.
    Λιπαρότητα παρουσιάζεται στο μέσο του μετώπου, τα πτερύγια μύτης, την άκρη του πώγωνα, ενώ στις παρειές, τους κροτάφους και το λαιμό υπάρχουν χαρακτηριστικά ξηρού δέρματος. Η λιπαρότητα του μικτού δέρματος με την πάροδο των χρόνων εξαλείφεται. Στο μικτό δέρμα στα λιπαρά σημεία χρησιμοποιούμε τις μεθόδους προστασίας για λιπαρά δέρματα ενώ στα ξηρά σημεία τις μεθόδους προστασίας για ξηρά δέρματα. Στον τύπο αυτό του δέρματος η ενυδάτωση είναι απαραίτητη καθώς και η χρήση συσφικτικών και ρυθμιστικών προϊόντων για την έκκριση σμήγματος.
  2. Λιπαρό δέρμα – Στο λιπαρό δέρμα, οι σμηγματογόνοι αδένες υπερέκκριση-λειτουργούν και διαστέλλουν τους πόρους. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται εντονότερα στο μέτωπο, στη σιαγόνα ή πώγωνα και στις περιοχές γύρω από τη μύτη.
    Η επιδερμίδα έχει θαμπή όψη. Το σμήγμα που παράγεται μπορεί να ενωθεί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και οξειδώνεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φαγέσωρες.
    Οι φαγέσωρες αποτελούν συχνά την αιτία για εστίες μικροβίων και ακμή. Ο καθαρισμός πρωί και βράδυ είναι η βασική αρχή για μια αποτελεσματική φροντίδα.
  3. Ξηρό δέρμα – Το ξηρό δέρμα χαρακτηρίζεται από τραχύτητα που παρουσιάζεται στην υφή, είναι λεπτό και διαφανές χωρίς καθόλου πόρους. Πολλές φορές διαφαίνεται το υποδερμικό φλεβικό δίκτυο. Συχνότατα δημιουργούνται ρυτίδες πολλές και επιφανειακές που προλαμβάνονται με τη χρήση ειδικών ουσιών.
    Η ξηρότητα οφείλεται στη μειωμένη έκκριση των σμηγματογόνων ή των ιδρωτοποιών αδένων. Οφείλεται επίσης στην κακή διατροφή και αφυδάτωση του οργανισμού.
    Η ξηρότητα που παρουσιάζεται στο δέρμα μπορεί να είναι γενετική ή να οφείλεται στη φυσική γήρανση του δέρματος ή να προέρχεται από το περιβάλλον. Η ποσότητα του νερού στο δέρμα εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ του τρόπου ζωής που ακολουθούμε (διατροφή, κάπνισμα κλπ) και του περιβάλλοντος (αέρας, ήλιος, ατμοσφαιρική ρύπανση). Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.
    Το ξηρό δέρμα χρειάζεται προϊόντα για ενυδάτωση, τροφή, σύσφιξη και μεγάλη προσοχή για να διατηρηθεί χωρίς προβλήματα.
    Αιτίες που μπορούν να μετατρέψουν ένα δέρμα από κανονικό σε ξηρό είναι η κακή χρήση των καλλυντικών, ακατάλληλες κρέμες στυπτικές, λοσιόν, παρατεταμένη ηλιοθεραπεία και ελλιπής διατροφή.
  4. Κανονικό δέρμα – Το κανονικό δέρμα δεν παρουσιάζει προβλήματα. Λίγα άτομα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Με την πάροδο του χρόνου η επιδερμίδα αλλάζει. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλάζει τον τύπο του δέρματος. Η κακή διατροφή, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το άγχος και η έλλειψη βιταμινών, προκαλούν αυτή την αλλαγή. Τότε χρησιμοποιούμε προϊόντα πλούσια σε βιταμίνες, υδατικά συστατικά και αμινοξέα.
    Εκτός από τα τονωτικά συστατικά, φροντίζουμε να μην παραλείπουμε ποτέ τον καθαρισμό και την τόνωση του δέρματος.
  5. Ευαίσθητο δέρμα – Το ευαίσθητο δέρμα είναι λεπτό, διάφανο και παρουσιάζει πολύ εύκολα αλλεργίες (ερύθημα), ενώ επίσης ερεθίζεται πιο συχνά από όσο οι υπόλοιποι τύποι δέρματος. Είναι απαραίτητη η σωστή φροντίδα της επιδερμίδας ώστε να ισορροπήσει και να αντιμετωπίσει τους μικροερεθισμούς. Πολύ σημαντικός είναι ο καθαρισμός του προσώπου και πρέπει να γίνεται με καλλυντικά προϊόντα που θα έχουν επιλεγεί με μεγάλη προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου