20 Ιανουαρίου 2010

H υψηλή κατανάλωση κρέατος συνδέεται με τον καρκίνο

Τα στοιχεία που προκύπτουν από μια πολύ μεγάλη Αμερικάνικη έρευνα μας παρέχουν πειστικές πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ ορισμένων παθήσεων σε σχέση με τρόπους διατροφής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια ομαδική έρευνα η οποία άρχισε το 1995 (National Institutes of Health-American Association for Retired Persons Diet and Health Study) και περιλάμβανε περίπου 500.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-71 ετών. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρκινωμάτων.

Στην έρευνα αξιολογήθηκε η κατανάλωση κρέατος, βάσει ενός ερωτηματολογίου σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων. Μετά από 8 έτη διαγιγνώστηκαν 53.396 κρούσματα καρκίνου. Τα άτομα που βρίσκονταν στις πρώτες 5 θέσεις της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος εμφάνισαν αξιοσημείωτη αύξηση επικινδυνότητας (κυμαινόταν μεταξύ 20-60%) για την εμφάνιση καρκίνου στο ορθό, στον πνεύμονα, στο ήπαρ και στον οισοφάγο, σε σύγκριση με τα άτομα που βρίσκονταν κάτω από τις 5 πρώτες θέσεις. Τα άτομα που βρίσκονταν στις 5 πρώτες θέσεις εμφάνισαν 20% υψηλότερη επικινδυνότητα για ορθικό καρκίνο και 16% υψηλότερη επικινδυνότητα για καρκίνο πνεύμονα.
(PLoS Med. 2007 Dec; 4(12): e325)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου