Ο Αβικέννας – εξελληνισμένο όνομα του Αμπού Αλή αλ - Χουσεΐν ιμπν Αμπντάλλαχ ιμπν Σίνα - ήταν άραβας, Μουσουλμάνος, ιατροφιλόσοφος περσικής καταγωγής. Γεννήθηκε το 980 μ.Χ. και έζησε σε περίοδο έντονων αλλαγών: οι Άραβες είχαν ήδη από τον 7ο αιώνα καταλάβει την Περσία και μετά την αποκατάσταση της ειρήνης στον αραβοκρατούμενο κόσμο επιδόθηκαν στις επιστήμες. Μάλιστα η αραβική γλώσσα θεωρούνταν την εποχή εκείνη η γλώσσα της ιατρικής επιστήμης.
Από μικρή ηλικία μελετούσε το Κοράνι, μάθαινε λογοτεχνία και μελετούσε τα πιο γνωστά επιστημονικά βιβλία της εποχής του (π.χ. Ευκλείδη). Από τα 16 του χρόνια άρχισε να ασχολείται με την ιατρική, γιατί την θεωρούσε εύκολη επιστήμη. Έγινε γρήγορα γνωστός και μάλιστα κάποια στιγμή τον κάλεσαν στο παλάτι λόγω ασθένειας του σουλτάνου Νουχ ιμπν Μανσούρ, καθώς οι γιατροί του δυσκολεύονταν να τον βοηθήσουν. Έτσι κατάφερε να διεισδύσει στην αυλή και να χρησιμοποιήσει τη Βασιλική Βιβλιοθήκη. Μετά το θάνατο του σουλτάνου, ο οποίος τον είχε υπό την προστασία του, άρχισε μια περίοδος περιπλάνησης για τον Αβικέννα. Υπηρέτησε ως γιατρός σε διάφορες πόλεις αλλά και ως δικαστής, δάσκαλος και έπειτα ως διοικητής στο Ρέι.
Ο Αβικέννας ξεκινώντας από την ηλικία των 28 έγραψε 450 έργα, από τα οποία διασώθηκαν 240. Από αυτά τα 150 είναι φιλοσοφικά, ενώ τα 40 ιατρικά. Έγραψε ποιήματα, έργα για ψυχολογία, γεωλογία, μαθηματικά, αστρονομία. Η σημαντικότερη εργασία του είναι το εγκυκλοπαιδικό έργο Kitab-Al-Shifa (βιβλίο της θεραπείας). Το σπουδαιότερο έργο του θεραπευτικής είναι ο «Κανόνας της ιατρικής» στον οποίο περιγράφει τα διάφορα φάρμακα, τις αλλοιώσεις που μπορούν να υποστούν και τα σχετικά με την φύλαξή τους. Το έργο αυτό έως τις αρχές του 16ου αιώνα υπήρξε η βάση ιατρικής-φαρμακευτικής διδασκαλίας.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Αβικέννα: «Η Διαχείριση των Εποχών»
Η Άνοιξη
Ξεκινά μόλις δούμε τον Ήλιο στο ζώδιο του Κριού. Είναι ζεστή και υγρή αλλά και ισορροπημένη. Την Άνοιξη φουντώνει το αίμα. Στις αρχές του ζωδίου του Κριού προτείνεται πολύ χλιαρό νερό και βάλε σε αυτό ροδόνερο γιατί έτσι θα σε προφυλάξει από τις φλεγμονές και την εισβολή του κρύου. Πιες, το χλιαρό νερό, με άδειο στομάχι νωρίς το πρωί . Να κάνεις πολλά μπάνια και να ξυρίσεις το κεφάλι σου, θα είναι πιο ωφέλιμο. Να τρως πολύ κρέας και να πίνεις καφέ. Να αποφύγεις το παλαιό κρασί γιατί γεννά ίκτερο. Προσοχή στην πολύ κατανάλωση του γλυκού. Να αποφύγεις τα θερμά και τα υγρά και να επιδιώξεις τα κρύα και τα ξηρά. Να επιδιώξεις να μυρίσεις λουλούδια και να μαζέψεις τα αρώματα που σου αρέσουν. Είναι πιο δυνατή όσο είναι στο ζώδιο του Ταύρου και στο τέλος της στους Διδύμους.
Το Καλοκαίρι
Είναι ξηρό και ζεστό. Στο ζώδιο του Καρκίνου ο Ήλιος είναι πολύ δυνατός και στον Λέοντα επιθετικός. Φουντώνει τη χολή και ελαττώνει την όρεξη. Το καταπολεμά, οι σπόροι που γίνονται ρόφημα, αυτά που μουλιάζουμε και γενικά οι σπόροι. Να πλένεις το πρόσωπο με ροδόνερο. Διάλεξε από τις τροφές τις ξινές και όλες τις κρύες και στυπτικές, όπως ρόδι, χυμός αγουρίδας, tamarindas indica, και για την ισορροπία ξύδι, λεμόνι, μήλο και μάσα καπνό. Να τρως για βράδυ νωρίς και να κάνεις επάλειψη με χλιαρό λάδι εμπλουτισμένο με άγρια βιολέτα που είναι και μαλακτικό. Μετά το φαγητό μια δόση κρύου νερού είναι πολύ ωφέλιμη. Και εκεί που κάθεσαι (σαλόνι) να ψεκάσεις με θαλασσόνερο αναμεμιγμένο με ξίδι από κρασί. Να μυρίσεις τριμμένο σανταλόξυλο και τριμμένη καμφορά. Μην ξενυχτήσεις παραπάνω από τις αντοχές σου και μην αφήσεις το καλοκαίρι να περάσει και να έχεις στο μυαλό σου κακές σκέψεις. Να ακολουθήσεις όλα αυτά και να μην κουράζεσαι μέχρι που να δεις τον Ήλιο στο ζώδιο της Παρθένου.
Το Φθινόπωρο
Όταν φτάσει ο ήλιος στο ζώδιο του Ζυγού εμφανίζεται το φθινόπωρο. Κινεί τα μαύρα μίγματα (κρύο-ζέστη) λόγω του ότι είναι ξηρό και κρύο. Να πίνεις τα υπακτικά εκτός από αυτούς που απαγορεύεται να τα πιουν. Να τα πιείς αυτή την εποχή και θα είναι η μοναδική φορά του χρόνου. Πρόσεχε τα σάπια και τα αλμυρά γιατί είναι η βάση της κάθε νοσηρότητας. Οπωσδήποτε να αποφύγεις αυτά που αποθηκεύονται στο αλάτι (το τυρί και το ψάρι και οτιδήποτε άλλο παστό). Να ελαττώσεις το μπάνιο και τη συνουσία γιατί διεγείρουν τους πόνους. Αν είναι να κάνεις μπάνιο, πριν ιδρώσεις. Να γυμνάζεσαι και να προσέχεις το άγχος. Να τρως χοντρά κρέατα και ψάρι. Δεν βλάπτουν το σώμα. Φάε από τα ψάρια ότι έχει λέπια και μην δοκιμάσεις αυτά που δεν έχουν. Και αν το φας ανάλογα με την όρεξη σου, τότε να μην καταναλώσεις καφέ. Να τρως μέλι με το κερί. Σκόρδο, αλλά τα πρώτα σκόρδα. Το βούτυρο και τα αμπελόφυλλα δεν σε πειράζουνε και να ξέρεις ότι όλα τα λιπαρά είναι ωφέλιμα αυτήν την εποχή. Το καρπούζι και το σταφύλι είναι καλά, αλλά μην υπερβάλεις στις τροφές που έχουν πολύ υγρασία. Να αποφεύγεις τα κίτρινα γιατί είναι αρρώστια για τα σώματα που έχουν προβλήματα και το μασούλημα του λεμονιού σβήνει τη γεύση και τη στεναχώρια του. Να τρως αρκετά βερίκοκα και να ασχολείσαι μαζί τους όσο τα τρως γιατί είναι ωφέλιμα. Και ο Σκορπιός στη μέση και ο Τοξότης στο τέλος του.
Ο Χειμώνας
Όταν φθάσει ο ήλιος στον Αιγόκερω ξεκινά το υγρό και το κρύο. Είναι πολύ βρώμικος στη συμπεριφορά του και η βλαβερότητά του παγώνει το αίμα. Το χειμώνα ξεσηκώνεται το βαρύ φλέγμα και η συνουσία σε αυτό δεν βλάπτει. Να προσέχεις το α-γελαδίσιο και το κατσικίσιο κρέας (να το αποφύγεις) και να προσέχεις το λάχανο, το κακό ραπανάκι και το κακό καρότο. Άσε το ξινόγαλα, το ξύδι και μην τρως το μαρούλι με το λεμόνι. Να διαλέγεις τις απλές τροφές όπως το ρύζι, τα βραστά και τα φιλέτα κρέατος. Να τρως γλυκά και να πίνεις κρασί. Να ψήνεις καλά το κρέας στα κάρβουνα. Να κάθεσαι πολύ και να ελαττώσεις την κίνηση. Να χρησιμοποιείς χλιαρό νερό. Να κοιμάσαι χαμηλά και να σκεπάζεσαι καλά για να μην έχεις εισβολή ανέμου στα όργανά σου. Να πλησιάζεις τις γυναίκες στο κρεβάτι, να τις αγκαλιάζεις, να τις φιλάς και να τις δαγκώνεις. Να προσέχεις τη συνουσία με έγκυο και γυναίκα που θηλάζει και μακριά από γριές μη γόνιμες. Και όσες ξεπέρασαν τα πενήντα σε παρασύρουν στο θάνατο. Όμως οι δεκαοχτάρες σου επιστρέφουν τα όργανά σου όπως ήταν στα νιάτα σου. Τα μάγουλά τους αντιστοιχούν στο μήλο. Και το αιδοίο αντιστοιχεί με την καλέντουλα. Και στον Υδροχόο και στους Ιχθείς είναι το τέλος αυτού του κύκλου.
Πηγή: Περιοδικό ΠΑΙΩΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου