21 Ιανουαρίου 2010

Οι καταραμένες της Καμπούλ που κυνηγούν τα όνειρα τους


Επτά χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν και θα περίμενε κανείς εκτός από τα πρακτικά, να αλλάξουν και πολλά ουσιαστικά πράγματα στο Αφγανιστάν. Οχι πως δεν έχουν γίνει βήματα εκδημοκρατισμού της χώρας, αλλά όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν σχεδόν όπως και πριν, λόγω του φύλου τους, απλώς εξοργίζεται! Η κυβέρνηση του προέδρου Χαμίντ Καρζάι πολλά υποσχέθηκε στις γυναίκες, λίγα όμως υλοποίησε. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες, ο ίδιος ο πρόεδρος υπέγραψε νόμο που θα έχει ισχύ στους σιίτες Χαζάρους κι επιτρέπει, μεταξύ άλλων, το βιασμό εντός γάμου, απαγορεύει στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο χωρίς την έγκριση του πατέρα, ενώ οι γυναίκες απαγορεύεται να βγαίνουν από το σπίτι, να εργάζονται και να πηγαίνουν στον γιατρό χωρίς την άδεια του συζύγου τους. Πριν από λίγες μέρες βέβαια, μετά την πίεση που του ασκήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Καρζάι υποσχέθηκε να επανεξετάσει τη διάταξη που αφορά το βιασμό εντός του γάμου, αλλά μένει να κριθεί το κατά πόσο θα τηρήσει την υπόσχεσή του.

Της άνοιξαν την κοιλιά

Παρά τα εμπόδια, αρκετές είναι οι γυναίκες που τολμούν και κυνηγούν το όνειρό τους με ενέχυρο την ίδια τους τη ζωή. Χαρακτηριστική περίπτωση η μόλις 29 ετών Μαλαλάι Τζόγια, μία από τις νεότερες βουλευτές του Αφγανιστάν. Σε ημερήσια βάση λαμβάνει αμέτρητες απειλές κι έτσι αναγκάζεται να αλλάζει συνεχώς σπίτι. Οι συνάδελφοί της στο Κοινοβούλιο την έχουν εξορίσει κι έχουν αναστείλει τη μισθοδοσία της. Η Μαλαλάι στηρίζεται στην ευγένεια και την αγάπη των υποστηρικτών της. Οταν καταφέρει κανείς να την εντοπίσει, η νεαρή βουλευτής μπορεί να του μιλάει ώρες για τα πάθη των γυναικών στη χώρα της. Σε ένα βιβλίο καταγράφει όλες τις ατιμώρητες υποθέσεις που έχουν υποπέσει στην αντίληψή της. Το θάνατο με λιθοβολισμό μιας 12χρονης που βιάστηκε από πέντε άνδρες στην επαρχία Σάρπουλ καθώς και τη δολοφονία 14χρονης από τους γονείς της που της άνοιξαν την κοιλιά για να πάρουν το έμβρυο-προϊόν βιασμού!

Ανάμεσα στα ατιμώρητα εγκλήματα είναι και αυτό της ποιήτριας Νάντια Αντζουμάν που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της Φαρίντ Αχμάντ Ματζίντ Νέια που εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο της Χεράτ. Η νεαρή γυναίκα υπέκυψε στις συνεχείς πιέσεις του μετά από τρία χρόνια κι ενώ ήταν ήδη διάσημη στη χώρα από το βιβλίο της «Dark Flower». Η Νάντια ρίσκαρε τη ζωή της την εποχή των Ταλιμπάν και συνέχισε να γράφει, παρά τις απαγορεύσεις. Το τελευταίο που περίμενε ήταν να τιμωρηθεί για το ταλέντο της από τον άνθρωπο που την «πολιόρκησε» τόσο πολύ για να την αποκτήσει. Το τραγικό είναι πως αφέθηκε ελεύθερος μόλις ένα μήνα μετά την εκδίκαση της υπόθεσης και αφού είχε κινηθεί όλο το κρατικό σύστημα της διαφθοράς.

Παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού, η 25χρονη Ουαχίντα εργάζεται ως ελεγκτής ασφαλείας στην κεντρική υπηρεσία ηλεκτρισμού της Καμπούλ. «Καθημερινά όλο και κάποιος θα μου κάνει παρατήρηση επειδή εργάζομαι. Ακόμη και οι συνάδελφοί μου. Αλλά δεν θα με αναγκάσουν ξανά σε περιορισμό» λέει η 25χρονη πρόσφυγας που την εποχή των Ταλιμπάν εργαζόταν ως αεροσυνοδός στο Πακιστάν.

Απειλές και βόμβες

Η Μάριαμ Τζάμι είναι από τις γυναίκες που παλεύουν. Πριν από πέντε χρόνια, άρχισε να φτιάχνει μαρμελάδες στην κουζίνα του σπιτιού της, στο χωριό Γκοζάρα, χρησιμοποιώντας ντόπια φρούτα και λαχανικά. Το εγχείρημά της είχε τέτοια επιτυχία, που πολύ σύντομα άρχισε να απασχολεί είκοσι γυναίκες υπαλλήλους. Κάποια στιγμή πήρε μέρος σε διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής-μαγειρικής και κατάφερε να έρθει δεύτερη κερδίζοντας 14 χιλιάδες δολάρια. Παρ’ ότι φορούσε χιτζάμπ και μαύρα γυαλιά για να μην την αναγνωρίσουν, επιστρέφοντας σπίτι συνειδητοποίησε πως όχι μόνο όλοι γνώριζαν πού ήταν, αλλά με εντολή του πρώην υπουργού Δημοσίων Εργων της κυβέρνησης της Χεράτ είχαν επιτεθεί στον σύζυγο και τον αδερφό της. «Με απείλησαν να μην εμφανιστώ στην τηλεόραση και απαίτησαν μερίδιο από το χρηματικό βραβείο» λέει η Μάριαμ που από τότε έφυγε από το χωριό και ζει στην πόλη.

Με τον σύζυγό της να έχει δραπετεύσει από τη χώρα και τα πέντε παιδιά τους να έχουν βασικές ανάγκες, η 27χρονη Μαλίκα δεν είχε άλλη επιλογή από το να εργαστεί. Κατατάχθηκε στην αφγανική αστυνομία και σιγά-σιγά κατάφερε να πείσει φίλους και συγγενείς πως ήταν αναγκαίο να εργαστεί. Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισε και η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αφγανιστάν, η 38χρονη Μαρία Μπασίρ που διορίστηκε στο υψηλό αξίωμα πριν από δύο χρόνια. Η Μαρία πάει παντού συνοδεία έξι οπλισμένων σωματοφυλάκων που πληρώνονται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Πέρσι έβαλαν βόμβα στο σπίτι της, ενώ τα τρία παιδιά της θεωρούνται στόχοι, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να πάνε πια σχολείο. Καθημερινά λαμβάνει απειλές για τη ζωή της. Οπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες σε βρετανική εφημερίδα, το Αφγανιστάν έχει νόμους, αλλά δεν εφαρμόζονται και αυτό είναι που προσπαθεί να αλλάξει. Μακάρι...

Πηγή: http://www.espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου