9 Σεπτεμβρίου 2011

Τα σκαλιστά στην πέτρα αγάλματα του Λολτούν

Ανάμεσα στα πιο παράξενα ευρήματα του Δρ. Βάλεντιν ήταν κάτι κολοσσιαία αγάλματα που φαίνεται ότι είχαν σκαλιστεί σ’ ένα απώτατο παρελθόν, από στήλες σταλακτίτες και σταλαγμίτες μέσα στις σπηλιές. Σημάδια από νερό μέσα στις σπηλιές και πάνω στα αγάλματα δείχνουν ότι οι σπηλιές που τώρα είναι αρκετές εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ήταν κάποτε κάτω απ’ το νερό, μετά που φτιάχτηκαν τα παράξενα αγάλματα. Η θεωρία ότι ολόκληρη η περιοχή από ασβεστόλιθο ήταν κάποτε κάτω από το νερό, επιβεβαιώθηκε αργότερα, όταν βουτηχτάδες που εξερεύνησαν τα διπλανά ιερά πηγάδια ή σ ε ν ό τ ε ς, βρήκαν θαλάσσια πανίδα στο βάθος τους.


Αν και πολλές γενιές Μάγιας φαίνεται πως κατοίκησαν το Σύμπλεγμα Σπηλαίων Λολτούν, που κατά μέγα μέρος δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα, τα αρχαιότερα αγάλματα, που έγιναν πριν πλημμυρίσουν οι σπηλιές, φαίνεται πως έγιναν από ανθρώπους εντελώς διαφορετικής κουλτούρας και μερικές φορές θυμίζουν τη νοοτροπία της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τα λόγια του Δρα Βάλεντιν:

«Ένα τέτοιο άγαλμα, ένας απαίσιος γενειοφόρος γίγαντας δυόμιση μέτρα μπόι, φαίνεται να’ χει φτερά και το σώμα του είναι κάθετα και οριζόντια τρυπημένο πέρα ως πέρα, πιθανόν για να βάζανε δαδιά ή άλλα τελετουργικά αντικείμενα … Το πιο παράξενο αλλά και σημαντικότερο στοιχείο του Λολτούν όμως, είναι τα αμέτρητα σκαλιστά στην πέτρα που αναπαριστάνουν πρόσωπα ανθρώπων, ζώων, θεούς κλπ. Πολλά απ’ αυτά, καθώς και τα πολυάριθμα πετρογλυφικά, δε μοιάζουν καθόλου με τα σκαλιστά των Μάγιας, ενώ τα πρόσωπα συνήθως  είναι πρόσωπα σκεπασμένα με μεγάλες γενειάδες …»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου