1 Ιουνίου 2011

Οι φυλές

Καθώς εξακολουθούσαν το δρόμο των επιδρομών τους στην αρχαία Αμερική, οι Ισπανοί κονκισταδόρες βρήκαν κατάλοιπα και από ανοιχτόχρωμες και από σκούρες φυλές. Σε μία πόλη που λεγόταν Ατλάν πάνω στην ατλαντική ακτή του Παναμά, βρήκαν πως οι κάτοικοί της είχαν ανοιχτόχρωμο δέρμα και οι γυναίκες τους είχαν το χρώμα των γυναικών της Ισπανίας.

Στις ζούγκλες της νοτίου Αμερικής βρήκαν επίσης πολύ σκούρες, σχεδόν μαύρες φυλές, πολεμικές και όταν έφτασαν στο Περού, παρατήρησαν ότι η κληρονομική αριστοκρατία της Ινκαϊκής Αυτοκρατορίας είχε πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα, με καστανά κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, ενώ οι όμορφες και εκλεκτές Παρθένες του Ήλιου είχαν το πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα απ’ όλους.

Οι αρχαίοι Περουβιανοί μουμιοποιούσαν τους νεκρούς σαν τους Αιγύπτιους και σε γενικές γραμμές χρησιμοποιούσαν την ίδια τεχνική, όπως αφαίρεση εντοσθίων, βαλσάμωμα και τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων αξίας κοντά στη μούμια για να διευκολυνθεί το ταξίδι του νεκρού στον άλλο κόσμο. Αυτή η συγκλονιστική συνήθεια προκάλεσε φυσικά κλοπές και λεηλασίες τάφων στην Αίγυπτο και το Περού για ολόκληρες γενιές. Στην περίπτωση του Περού, οδήγησε σε μία εκπληκτική ανθρωπολογική ανακάλυψη: πολλοί απ’ τους αρχαίους Περουβιανούς είχαν κοκκινοκάστανα ή σταχτόξανθα μαλλιά, ακριβώς όπως τους είχαν ανακαλύψει οι πρώτοι Ισπανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου