14 Απριλίου 2011

Οι πρόγονοι ...

Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι παραδέχονται τη θεωρία ότι οι πρόγονοι των Ινδοαμερικανών ήρθαν περπατώντας από τη Σιβηρία περνώντας τον τότε παγωμένο Βερίγγειο Πορθμό και αποίκησαν την αμερικανική Ήπειρο απ΄ την Αλάσκα μέχρι την Γη του Πυρός με άγριες φυλές ή πολιτισμένες αυτοκρατορίες και έθνη που αργότερα ανακάλυψαν εκεί οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές. Φαίνεται πως όλος σχεδ΄ν ο κόσμος το πιστεύει εκτός … από τους ίδιους τους Ινδιάνους – και παλιά και σήμερα ακόμα – οι οποίοι διατήρησαν προφορικές, γραπτές και ζωγραφικές παραδόσεις για την πεοέλευσή τους, απ’ τις οποίες σχεδόν καμία δεν έχει σχέση με τη Σιβηρία.

Οι Αζτέκας του Μεξικού, οι προγενέστεροί τους Τολτέκας, οι Μάγιας και άλλες φυλές της Κεντρικής Αμερικής αποδίδουν την προέλευσή τους σ’ ένα νησί στην ανατολική θάλασσα που λεγόταν Αζτλάν ή Ατλάν. Περιγράφουν μάλιστα, σε ντοκουμέντα που κρατήθηκαν μετά την ισπανική κατοχή, τότε που η παράδοση ήταν ακόμα φρέσκια, το σημείο όπου έφτασαν οι πρόγονοί τους στις ακτές του Μεξικού, κοντά στη Βέρα Κρουζ και πως έφεραν μαζί τους τα πολύτιμα βιβλία και ζωγραφιές τους. Ο επίσκοπος Λάντα, ο αινιγματικός αυτουργός της καταστροφής των ντοκουμέντων των Μάγιας και μετέπειτα μελετητής των διασωθέντων αρχείων, έγραψε σε μία εποχή πολύ κοντινή στην αρχική κατάκτηση του Γιουκατάν, ότι στο Γιουκατάν όλες οι παραδόσεις αναφέρονται σε μία ανατολική και ξένη προέλευση της φυλής. Οι πρώτοι αντιγραφείς των ντοκουμέντων των Μάγιας αναφέρουν ότι « οι Ιθαγενείς πιστεύουν πως οι πρόγονοί τους διέσχισαν τη θάλασσα από ένα πέρασμα που ανοίχθηκε γι’ αυτούς».

(Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Ρίτσαρντ Χάνσεν παρουσιάζει τα ανάγλυφα που αποκαλύφθηκαν στη ζούγκλα Πετέν της Γουατεμάλας. Πρόκειται για τις αρχαιότερες αναπαραστάσεις των Μάγιας από το ιερό βιβλίο «Πόπολ Βουχ» που έχουν βρεθεί ως σήμερα (RΕUΤΕRS/ΕDUΑRDΟ GΟΝΖΑLΕΖ))

Οι Κιτσέ Μάγια της Γουατεμάλας γράφουν στο χρονικό τους, το Πόπολ Βουχ: « οι τρεις γιοι του βασιλιά Κιτσέ επισκέφθηκαν τη γη που είναι ανατολικά, απ’ όπου ήρθαν οι πρόγονοί μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου