3 Νοεμβρίου 2010

Κhipu


Canuto Khipu
(University of San Martin de Porres, Λίμα, Περού)

Η Αυτοκρατορία των ΙΝΚΑΣ χρησιμοποιούσε ένα παράξενο υποκατάστατο γραφής, τη χρήση του οποίου δεν έχουμε καταλάβει εντελώς. Πρόκειται για τα «κίπου» (khipu), ένα μάτσο από φουντωτά κορδόνια με κόμπους διαφόρων χρωμάτων, που οι Ισπανοί βρήκαν σ’ ολόκληρη την Ινκαϊκή Αυτοκρατορία όπου χρησιμοποιόντουσαν για την καταμέτρηση του πληθυσμού, της παραγωγής, των φόρων, της στρατολογίας και γενικά όλης της γραφειοκρατίας της τόσο καλά οργανωμένης και ουσιαστικά σοσιαλιστικής Αυτοκρατορίας των Ίνκας.
ουσείο Radicati, Λίμα, Περού)

Μια ειδική κάστα γραφιάδων ήταν πάντα έτοιμη να μεταφράζει τους κόμπους των «κίπου» όπου τα διάφορα στοιχεία καταγράφονταν με τόση ακρίβεια, που λένε πως αν έλλειπε ένα σαντάλι κάπου στην απέραντη αυτοκρατορία, ο Ίνκα θα το μάθαινε. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι το σύστημα των «κίπου»ήταν κάποιο είδος γραφής ή μία γραφή πιο πέρα από την κλασική γραφή που όλοι ξέρουμε. Φαίνεται πως είχαν ξεπεράσει την ανάγκη του αλφάβητου φτάνοντας σε ένα σύστημα κομπιούτερ.
Εξαψήφιο Khipu
(American Museum of Natural History, Νέα Υόρκη)

Αν λάβουμε υπόψη μας τους πιθανούς συνδυασμούς απλών στοιχείων σ’ αυτές τις τράπεζες μνήμης που ήταν «κίπου», θα πρέπει να υπολογίσουμε επίσης  ότι με τον αριθμό των κορδονιών, το μήκος τους, το χρώμα τους, τη διαφορετική ύφανση, τη συχνότητα και τις αποστάσεις των κόμπων, ακόμα και το σχήμα του κάθε κόμπου, οι συνδυασμοί ήταν άπειροι και μάλιστα ότι η αναπαράσταση του προφορικού λόγου φτάνει να είναι πραγματοποιήσιμη.

UR035
(Santiago de Chile Museo de Arte Chileno Precolombino, Χιλή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου