28 Σεπτεμβρίου 2010

Άγνωστος πολιτισμός

Σχέδια που μοιάζουν με γράμματα ή με πρωτόγονα σύμβολα προτού πάρουν μορφή γραφής, ανακαλύφθηκαν σε περιοχές της Γαλλίας και της Ισπανίας και αποδεικνύουν ότι η γραφή ή η συμβολική γραφή πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ 8.000 και 10.000 ετών.

Σπηλαιογραφίες στο Lascaux (Λασό) της Γαλλίας που δεν είναι στη διάθεση του κοινού, δείχνουν άνδρες και γυναίκες πανάρχαιων πολιτισμών ντυμένους με άνετα ρούχα μιας εκπληκτικά σύγχρονης μόδας εντελώς διαφορετικής από τις γούνες και τα δέρματα που συνήθως συνδέουμε με τους ανθρώπους των σπηλαίων.


Στη Ροδεσία, ένα ορυχείο χαλκού υπολογίστηκε πως λειτουργούσε εδώ και 47.000 χρόνια, πράγμα που μας κάνει να σκεφτούμε πως οι άγνωστοι εργάτες του ορυχείου είχαν κάποιο σκοπό και χρησιμοποιούσαν τον χαλκό που έβγαζαν.

Όσο πιο πολύ οπισθοχωρούμε στο χρόνο, τόσο περισσότερες ενδείξεις βρίσκουμε πως υπήρξε κάποιος πολιτισμός του οποίου η μορφή δεν καθορίστηκε ακόμα, αλλά που προϋπήρξε των πολιτισμών για τους οποίους έχουμε στοιχεία, έστω κι αν αυτά είναι ανεπαρκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου