27 Απριλίου 2010

Τι είναι η τεχνική Rejuvance

Είναι ολιστικό, αναζωογονητικό μασάζ προσώπου. Και η λέξη μασάζ δεν είναι ακριβής, γιατί δεν είναι μασάζ αλλά εφαρμογή δύο κυρίως τεχνικών, οι οποίες ανανεώνουν και αναζωογονούν το πρόσωπο.

Η λέξη ολιστικό σημαίνει σώμα, νους και ψυχή. Το Rejuvance επιδρά ταυτόχρονα σε αυτά τα τρία επίπεδα, όπως οποιαδήποτε άλλη μέθοδος της συμπληρωματικής ή εναλλακτικής θεραπείας.

Κάποιες φορές επιδρά πιο πολύ στο σωματικό επίπεδο και λιγότερο στα δύο άλλα ή μόνο στο σωματικό και καθόλου στα άλλα επίπεδα.

Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε το Rejuvance επίσης ένα είδος «body work through the face» (Σωματοθεραπεία διαμέσου του προσώπου) πόσο βαθιά επιδρά στο δείκτη του Rejuvance εξαρτάται από (τον ίδιο) το δέκτη. Πόσο ανοιχτός είναι για τα μηνύματα που θα δοθούν στον οργανισμό του και πόσα μπορεί ν’ αφομοιώσει. Επίσης, εξαρτάται από τον ασκούντα το Rejuvance, πόσο παρών και συγκεντρωμένος είναι στο έργο του. Και από ένα τρίτο παράγοντα, πόση χημεία υπάρχει ανάμεσα στο δέκτη και τον ασκούντα.

Οι τεχνικές του Rejuvance δουλεύουν με τη φυσιολογία του οργανισμού, είναι ήπιες και δεν μπορούν να βλάψουν ένα υγιές άτομο. Έχουν πάντα ένα αισθητικό αποτέλεσμα είτε λίγο, είτε πολύ, ανάλογα με τα δεδομένα του δέκτη: ηλικία, καλή υγεία, ποιότητα του δέρματος, γραμμές, ρυτίδες και τη φυσιολογία του.

Το Rejuvance δε συνιστάται στις εξής περιπτώσεις:
  • Σοβαρές δερματολογικές παθήσεις (ακμή, πληγές, μυρμηγκιές, έρπη κ.α.).
  • Σε καρκινοπαθείς κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας.
  • Εγκύους.
  • Σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
  • Ζαχαρώδη διαβήτη.
  • Επιληπτικούς.

Το Rejuvance δουλεύει σε τρία βασικά επίπεδα:

Α) συνδετικό ιστό,

Β) μύες

Γ) ενέργεια – μεσημβρινούς

τα οποία υπάρχουν στον οργανισμό μας, στην ανατομία μας και στη φυσιολογία/

α) Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού στο σώμα – είναι αυτός που περικλείει τα πάντα – μύες, αγγεία, αρτηρίες, οστά, όργανα. Άλλωστε, είναι πολύ λεπτός, αλλού πιο χονδρός όπως οι περιτονίες ή ακόμα οι τένοντες, οι οποίοι είναι χορδές πυκνού συνδετικού ιστού. Είναι ενιαίος και αν αφαιρούσαμε όλα τα όργανα, οστά μύες, θα έμενε ένα σακούλι, σαν δίχτυ, από συνδετικό ιστό.

Ο συνδετικός ιστός αποτελείται από τρία σημαντικά συστατικά, τα οποία είναι: ίνες κολλαγόνου, ίνες ελαστίνης και ζελατινώδης μεσοκυττάρια ουσία – δηλαδή ένα υγρό.

Οι δύο τύποι ινών δίνουν ελαστικότητα και δομή στο δέρμα και διατηρούν τη σάρκα λεία και σφιχτή.

Με την εφαρμογή της τεχνικής απελευθέρωσης του συνδετικού ιστού, το δέρμα αποκτά ξανά ελαστικότητα (διεγείρεται), καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, τα κύτταρα οξυγονώνονται καλύτερα και γίνεται καλύτερη ενυδάτωση από μέσα προς τα έξω.

Επίσης, αποβάλλονται καλύτερα οι τοξίνες διαμέσου της λέμφου και οι γραμμές απαλύνονται.

β) Μύες

οι μύες του προσώπου, όπως όλο το μυϊκό σύστημα δουλεύουν συνεχώς, είτε ενεργά είτε παθητικά. Ανά πάσα στιγμή είναι σε επικοινωνία με τον εγκέφαλο, διαμέσου του νευρικού συστήματος, κυρίως του παρασυμπαθητικού.

Όταν έχουμε άγχος, stress ή φόβο για οτιδήποτε, το μυϊκό σύστημα σφίγγει. Τα βιώματά μας διαγράφονται στο πρόσωπό μας. Τα συναισθήματα φαίνονται στο πρόσωπο και κυρίως τα ανέκφραστα όπως θλίψη, θυμός, φόβος, άγχος κ.α. κάποιες φορές κρύβουμε τόσο καλά τα συναισθήματα που το πρόσωπο γίνεται μία μάσκα.

Οποιαδήποτε σκέψη, είτε υποσυνείδητη, είτε συνειδητή έχει επιρροή στους μύες του προσώπου. Και οι σκέψεις συνδέονται με τα συναισθήματα ή μάλλον ένα συναίσθημα υπάρχει πριν τη σκέψη.

Τις περισσότερες φορές είναι συνεχώς σφικτοί, δε οξυγονώνονται καλά και δε αποβάλλουν τις τοξίνες - όπως τα λακτικά οξέα. Έτσι, χάνουν την ελαστικότητά τους και μαζί με τη βαρύτητα τραβάνε προς τα κάτω.

Όταν εφαρμόζουμε την τεχνική της απελευθέρωσης τα μυϊκής έντασης, φεύγει η ένταση από τον μυ και ξανά αποκτά ελαστικότητα και τόνωση. Έτσι γίνεται η έκφρασή μας πιο χαλαρή, το πρόσωπο δείχνει ξεκούραστο και ζωντανό. Το χαμόγελο γίνεται πιο εύκολο.

γ) Ενέργεια – Μεσημβρινοί

κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η οποία εξελίχτηκε μέσα από τουλάχιστον 3.000 χρόνια, υπάρχει ένα σύστημα μεσημβρινών ή καναλιών μέσα από τα οποία η ενέργεια ρέει σε ολόκληρο το σώμα.

Τα κανάλια σχηματίζουν ένα δίκτυο ή, πιο ποιητικά, ένα χάρτη ποταμών όπου ρέει η ενέργεια σαν το νερό. Μερικές φορές ένα ποτάμι πλημμυρίζει, άλλοτε η ροή του νερού παραμένει στάσιμη κι άλλοτε ο ποταμός ξεραίνεται.

Τα ποτάμια, επίσης, αλληλοσυνδέονται με μικρότερα ρυάκια. Τα κανάλια δεν είναι ορατά όπως οι αρτηρίες ή τα νεύρα, τα οποία μπορούμε να τα βλέπουμε όταν κατατέμνουμε ένα σώμα.

Όπως ένας βελονιστής ή ασκών του Shiatsu μπορεί να αισθανθεί την ποιότητα και συχνότητα της ροής της ενέργειας στους μεσημβρινούς με τα δάκτυλά τους.

Τα κανάλια συνδέονται με διαφορετικά όργανα του σώματος και τις λειτουργίες τους. Επάνω σε κάθε κανάλι βρίσκονται σημείο (βελονιστικά σημεία) όπου μπορεί να επηρεαστεί η ροή της ενέργειας, είτε με βελόνες, είτε με τα δάκτυλα. Υπάρχουν 12 κύρια κανάλια τα οποία έχουν ονομαστεί από τα όργανα από τα οποία ξεκινούν, π.χ. νεφρά, χολή, συκώτι, στομάχι, πνεύμονες κλπ.

Το σώμα και ο νους δεν είναι ξεχωριστός, γι’ αυτό το λόγο επηρεάζοντας το σώμα μπορούμε να επηρεάζουμε το νου και αντίστροφα.

Πίσω από την θεωρία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, κάθε κανάλια δεν έχει μόνο σχέση με τη φυσιολογική λειτουργία ενός οργάνου, επιδρά επίσης στο νου και σχετίζεται με τα συναισθήματα. Για παράδειγμα, το κανάλι του νεφρού επηρεάζει τη θέληση και την ώθηση στο φόβο.

Επηρεάζει επίσης, την ισορροπία του νερού και τα ιχνοστοιχεία του οργανισμού. Τα κανάλια συνδέουν το εσωτερικό με το εξωτερικό του σώμα και βρίσκονται κάτω από το δέρμα, στο συνδετικό ιστό και πολλές φορές παράλληλα με τους μύες. Τα σημεία που υπάρχουν στο κάθε κανάλι είναι πύλες μέσα από τις οποίες έχουμε καλύτερη πρόσβαση στην ενέργεια του καναλιού.

Σε ένα χάρτη βελονισμού βλέπουμε πόσα κανάλια διασχίζουν το πρόσωπο, κεφάλι, λαιμό, ώμους και στέρνο. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε ότι με τις τεχνικές του Rejuvance δεν δουλεύουμε μόνο στο συνδετικό ιστό ή τους μύες αλλά κατά συνέπεια επίσης, στους μεσημβρινούς.

Αυτό γίνεται κατανοητό όταν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Rejuvance, όπου περνάμε επάνω από το κανάλι του στομάχου π.χ. αρχίζει ένα γουργουρητό στην περιοχή του στομάχου. Άλλο ένα παράδειγμα είναι όταν δουλεύουμε το τριχωτό της κεφαλής, όπου περνάει το κανάλι της χολής. Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η ενέργεια της χολής έχει την τάση, όταν δεν ρέει ομαλά, να συσσωρεύεται στο κεφάλι και έτσι δημιουργείται ένταση στο κεφάλι και πονοκέφαλος.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι στο Rejuvance δουλεύουμε επίσης με την ενέργεια στους μεσημβρινούς, πέρα από το συνδετικό ιστό και τους μύες. Και μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να επηρεάζει το νου και την ψυχή.

Το Rejuvance δουλεύει σε τρία επίπεδα:

  • Συνδετικός ιστός.
  • Μύες.
  • Ενέργεια – μεσημβρινοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου