20 Ιανουαρίου 2010

Το πράσινο τσάι προλαμβάνει τη λιπώδη διήθηση του ήπατος

Τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού μπορεί να διακόψουν την εναπόθεση λίπους στο ήπαρ. Τα περιστατικά μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος αυξήθηκαν μαζί με την αύξηση της παχυσαρκίας.

Μια Αμερικάνικη ομάδα παρείχε σε εκ γενετής παχύσαρκα και λιπόσαρκα ποντίκια μια δίαιτα η οποία περιείχε εκχύλισμα τσαγιού σε περιεκτικότητα 0%, 1% ή 2% επί 6 εβδομάδες. Στο τέλος της έρευνας, τα παχύσαρκα ποντίκια που έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ζύγιζαν 23-25% λιγότερο σε σχέση με τα παχύσαρκα ποντίκια που δεν είχαν λάβει το εκχύλισμα. Συν τοις άλλοις, τα λιπόσαρκα ποντίκια που έλαβαν το εκχύλισμα ζύγιζαν 11-20% λιγότερο από αυτά δεν είχαν λάβει το εκχύλισμα.

Οι μετρήσεις των τιμών κυκλοφορίας των ενζύμων αμινοτρανσφεράση της αλανίνης και ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (αποτελούν δείκτες ηπατικής βλάβης), αποκάλυψαν ότι η χορήγηση του εκχυλίσματος συνδεόταν με 30-41% και 22-33% μειωμένη δραστηριότητα αντιστοίχως. Αυτό δείχνει ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού δρα μειώνοντας την εντερική απορρόφηση των λιπών ή μέσω της τροποποίησης του μεταβολισμού των λιπών στο ήπαρ.

(American Journal of Clinical Nutrition 2008 Mar.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου