29 Απριλίου 2011

Οι πρόγονοι των Ινδιάνων

Ανάμεσα στους Ινδιάνους της Αμερικής υπάρχει μία γνωστή παράδοση μετανάστευσης, συνήθως απ’ την ανατολική θάλασσα. Οι Ινδιάνοι των Μεγάλων Λιμνών πίστευαν πως οι πρόγονοί τους κάποτε κατοικούσαν «εκεί που δύει ο ήλιος». Οι θρύλοι των Χόπι λένε ότι οι περιπλανήσεις τους άρχισαν απ’ τον τροπικό νότο και διηγούνται ότι κάποτε γλίτωσαν την καταστροφή ζώντας κάτω από τη θάλασσα, ενώ άλλοι επιζήσαντες γλίτωσαν από τον καταποντισμό του «Τρίτου Κόσμου» διασχίζοντας τη θάλασσα πάνω σε τεράστιες σχεδίες.
Οι Ινδιάνοι Λένι-Λενάπι από το Ντελαουέρ πίστευαν ότι προέρχονταν απ’ την «Πρώτη Γη .. πέρα από το μεγάλο Ωκεανό» και σύμφωνα με μία παράδοση των Σιού: «οι φυλές των Ινδιάνων ήταν πρώτα μία και κατοικούσαν όλες μαζί σε ένα νησί … προς ανατολάς ή εκεί που βγαίνει ο ήλιος …» και ότι έφτασαν στη νέα γη πλέοντας με πελώρια κανό «για βδομάδες».
Οι Ινδιάνοι Άιοβα αναφέρονται επίσης σ’ ένα νησί σαν σημείο προέλευσής τους σε μία παράδοση που λέει: «Στην αρχή όλοι οι άνθρωποι ζούσαν σ’ ένα νησί εκεί που γεννιέται το άστρο της ημέρας».
Στη Νότια Αμερική, οι προ-Ινκαϊκοί Τσιμούς, που ανέπτυξαν ένα εξελιγμένο πολιτισμό στις δυτικές ακτές του Περού σε μία απέραντη ερημωμένη πόλη, την Τσαν Τσαν, τα ερείπια της οποίας εντείνονται σε πάνω από έντεκα τετραγωνικά μίλια έκταση, αναφέρουν ότι οι πρόγονοί τους έφτασαν από τη θάλασσα μ’ ένα μεγάλο στόλο από μακρουλά κανό.
Αν και δεν συμφωνούν με τους γραφικούς θρύλους των Ινδιάνων σχετικά με την προέλευσή τους, οι ανθρωπολόγοι παραδέχονται ότι οι Ινδιάνοι δεν προέρχονται απ’ την αμερικανική ήπειρο. Μία από τις πιο λογικές εξηγήσεις για τη σχετικά πρόσφατη εμφάνιση του ανθρώπου στο Νέο Κόσμο είναι η απουσία απολιθωμάτων μεγάλων ανθρωποειδών πιθήκων ή άλλων σχετικών ειδών στην Αμερική. Μία άλλη είναι το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ανθρώπινα ίχνη σε μία περίοδο που γενικά υπολογίζεται μεταξύ 10.000 και 30.000 χρόνια νωρίτερα ενώ ο πρωτάνθρωπος της Αφρικής και της Ασίας φτάνει το ενάμιση και τα δύο εκατομμύρια χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου