10 Μαρτίου 2011

Παράξενα φαινόμενα στις Αζόρες

Ορισμένα χαρακτηριστικά των σημερινών Αζόρων και ορισμένες ναυτικές συνήθειες των σημερινών κατοίκων τους, δίνουν σοβαρές ενδείξεις καταποντισμένων περιοχών.
Οι ψαράδες έχουν τη συνήθεια να ρίχνουν κουβάδες σε ένα ορισμένο σημείο στ’ ανοιχτά του ωκεανού, δυτικά από τις Φλόρες, για να βρίσκουν γλυκό πόσιμο νερό. Εκατό μίλια δυτικά από το αρχιπέλαγος, οι ψαράδες ξέρουν ένα μέρος όπου μπορούν να ρίξουν άγκυρα σ’ ένα σημείο που θα έπρεπε να είναι σκέτος ωκεανός. Συχνά όταν ρίχνουν τα δίκτυα τους, τα μαζεύουν σκισμένα από μυτερούς βράχους λάβας εκεί που κανονικά θα’πρεπε να είναι βαθιά θάλασσα.
Ένα μέρος των Αζόρων φαίνεται να εξαφανίζεται ακόμα στη θάλασσα. Τα νησιά Φλόρες και Κόρβο όταν πρωτοαποικίστηκαν από Πορτογάλους, ήταν κοντά το ένα στο άλλο, αλλά τώρα έχασαν τόση ξηρά ώστε η απόσταση μεταξύ τους μεγάλωσε. Η συνεχής ηφαιστειακή δραστηριότητα κάνει υποχρεωτική την επανάληψη των βυθομετρήσεων και αυτή η ίδια ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι αναμφίβολα η εξήγηση για την ύπαρξη θερμών και ψυχρών πηγών στις Αζόρες καθώς και για άλλα παράξενα φαινόμενα των υδάτων όπως τις συνεχόμενες αλλά ξεχωριστές μπλε και πράσινες λίμνες του Σάο Μιγκέλ, την υποβρύχια λίμνη Γκρατσιόζα και τον αποξηραμένο βυθό μιας λίμνης στις Φλόρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου