22 Φεβρουαρίου 2010

To Σαλέπι

... ή ορχιδέα, ή σερνικοβότανο.

Μιλώντας για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ορχιδέων, μιλάμε ουσιαστικά για τις θεραπευτικές ιδιότητες του σαλεπιού. Το σαλέπι έχει μία γεύση γλυκιά. Είναι ένα ρόφημα ζεστό, θερμικό, συνδέεται περισσότερο με τους πνεύμονες, το πεπτικό, τα γεννητικά όργανα (λόγω του σχήματος της ρίζας) και των νεφρών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πωλείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου έχει κρύο και πίνοντάς το ζεσταίνεται το σώμα. Το κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες παγιδεύεται στον πνεύμονα με τη μορφή του φλέγματος. Πίνοντας σαλέπι μαλακώνουν τα φλέγματα και απομακρύνονται μαζί με το κρύο.
Το σαλέπι, λόγω της κολλώδους φύσης του, επιδρά επουλωτικά στα τοιχώματα του πεπτικού. Επουλώνει έλκη στο στομάχι και στο έντερο. 

Ο Διοσκουρίδης υποστηρίζει ότι το σαλέπι έχει ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες, ενισχύοντας τη σεξουαλικότητα ανδρών και γυναικών. Στη λαϊκή μας παράδοση αναφέρεται ως σερνικοβότανο.

Το σαλέπι πωλείται σε σκόνη στα καταστήματα μπαχαρικών και βιολογικών τροφών.
Παρασκευάζεται ως εξής:
Για δύο ποτήρια ροφήματος, προσθέτουμε 1 κουταλάκι σκόνη. Ανακατεύουμε συνεχώς το ρόφημα καθ΄όλη τη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να φουσκώσει (σαν τον ελληνικό καφέ).
Σερβίρουμε το ρόφημα με μέλι ή ζάχαρι, κανέλα και τριμμένο τζίντζερ.

1 σχόλιο: