30 Οκτωβρίου 2009

Βελονισμός για χρόνιους πονοκεφάλους

Ο βελονισμός έχει επιδείξει σαφή και μακροπρόθεσμα ωφέλη σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους. 401 ασθενείς σχημάτισαν τυχαία δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έλαβε εξατομικευμένη θεραπεία βελονισμού (12 συνεδρίες σε τρεις μήνες) και η άλλη, συνηθισμένη θεραπευτική αγωγή από τον γιατρό.
12 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, η ομάδα που λάμβανε βελονισμό εμφάνισε 34% μείωση των πονoκεφάλων (σε σύγκριση με το 16% της άλλης ομάδας), με 22 ημέρες λιγότερες με κρίσεις πονοκεφάλου ετησίως.
Επίσης, πήρε 15% λιγότερα φάρμακα, έκανε 25% λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό και πήρε 15% λιγότερες ημέρες άδειας.
Συν τοις άλλοις, παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής της, όπως εκτιμάται από το ερωτηματολόγιο SF-26 health status που αφορά τις φυσιολογικές λειτουργίες, την ενέργεια και την βελτίωση της γενικής υγείας.
Η μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρήθηκε στους ασθενείς που υπέφεραν από ημικρανίες. Σε μια άλλη ανακοίνωση της ίδιας ομάδας ερευνητών, διαπιστώθηκε πως το κόστος του βελονισμού ήταν χαμηλότερο σε σχέση με άλλες υπηρεσίες περίθαλψης της υγείας.
Οι συγγραφείς δήλωσαν πως "κάθε εβδομάδα 10% των ιατρών της Αγγλίας παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε βελονιστές ή ασκούν οι ίδιοι βελονισμό και ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συνηθέστερα ενοχλήματα".
Ολοκληρώνουν δηλώνοντας ότι "ο βελονισμός σε συνδυασμό με την στάνταρ περίθαλψη, ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους, ειδικά από ημικρανία. Ο βελονισμός για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου θα έπρεπε να διαδοθεί".
(British Medical Journal, doi: 10.1136/bmj.38029.421863, 15 Μαρτίου 2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου