8 Σεπτεμβρίου 2009

H κινεζική ιατρική

Η κινεζική ιατρική δέχεται ότι όλες οι αρρώστιες προκαλούνται από ανισορροπίες ανάμεσα σε δύο πανίσχυρες δυνάμεις που υπάρχουν όχι μόνο μέσα μας, αλλά και σε όλα τα πράγματα. Αυτές είναι το Γιν και το Γιανγκ. Το Γιν περιέχει καθετί που είναι ευαίσθητο, υποχωρητικό, παθητικό, θηλυκό και εσωστρεφές. Είναι ο αρνητικός πόλος ενός ηλεκτρικού κυκλώματος. Αντίθετα το Γιανγκ περιέχει καθετί που είναι εξωστρεφές, δυνατό, ενεργητικό, αρσενικό και επεκτατικό. Είναι ο θετικός πόλος ενός ηλεκτρικού κυκλώματος.

Με τη βοήθεια του βελονισμού, των βοτάνων, της δίαιτας ή άλλων θεραπευτικών μέσων, ο Κινέζος γιατρός προσπαθεί να εξισορροπήσει αυτές τις δύο δυνάμεις στον οργανισμό του ασθενή. Το Γιν και το Γιανγκ εκφράζονται μέσα από τρεις κύριες ενέργειες, γνωστές ως Τσι, Σεν και Τζινγκ.

Η ενέργεια του Τσι σύμφωνα με τους Κινέζους, είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές ζωτικότητας για το σώμα και υπάρχει κυρίως στο περιβάλλον. Παίρνουμε Τσι μέσα από το φαγητό που τρώμε, τον αέρα που αναπνέουμε, τα υγρά που πίνουμε και μέσα από άλλες περιβαλλοντολογικές επιρροές.

Το Σεν είναι η ενέργεια του πνεύματος ή της ψυχής, που δίνει δύναμη και χροιά στη ζωή μας.

Το Τζινγκ σχετίζεται με τη σεξουαλική ενέργεια.

Για να υπάρχει καλή υγεία, πρέπει και οι τρεις αυτές ενέργειες να βρίσκονται σε ισορροπία, γι αυτό και ο παραδοσιακός Κινέζος γιατρός τις παρακολουθεί συνεχώς.

Αυτό το μοντέλο είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί προβάλλει την ιδέα ενός τριγώνου ενεργειών - πνεύμα, περιβάλλον και γενετική - οι οποίες υπάρχουν ενυφασμένες σε όλες τις πλευρές της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου