17 Σεπτεμβρίου 2009

Τα δύο Άκρα

Το σύμβολο της ισορροπίας στην αρχαία Κίνα είναι το Γιν-Γιανγκ. Στην κινέζικη σκέψη τα πάντα θεωρούνται ένας συνδυασμός αυτών των δύο ενεργειών. Μέσα στο ακραίο Γιανγκ υπάρχει Γιν και αντιστρόφως. Αν προχωρήσεις σε μία ακραία θέση τελικά θα περάσεις στην αντίθετή της ή θα συγκρουστείς με το αντίθετό της μέσα από κάτι άλλο. Αν αναζητάς αγάπη και ειρήνη αλλά αρνείσαι το μίσος και την αναταραχή μέσα σου, είτε θα οδηγηθείς να νιώσεις αυτά τα συναισθήματα, είτε θα έρθεις αντιμέτωπος με άλλους ανθρώπους που θα σου τα εκπέμψουν.
Σε μια ιδανική σχέση ή σ' έναν ιδανικό γάμο, διατηρείται μία ισορροπία ενεργειών, όπου η κάθε πλευρά είναι ο φορέας της μιας πλευράς της πολικότητας. Πολλές από τις ικανότητες που διαθέτουμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπλήρωμα των ταλέντων του συντρόφου μας ή των γύρω μας. Το κλειδί της ζωής είναι να ξέρεις αν νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου ή όχι, αν αισθάνεσαι άνετα ή άβολα με κάθε πτυχή του ποιος και τι είσαι. Αν νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας, θα "ακολουθήσουμε τη μακαριότητά μας", όπως το έθεσε ο Τζόζεφ Κάμπελ. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει ν' ασχοληθούμε με τις πλευρές που προκαλούν τη δυσαρμονία, σε όποιο επίπεδο κι αν εκδηλώνονται.
Η νοοτροπία μας και ο τρόπος που την εκφράζουμε μέσω της γλώσσας, είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας στη ζωή μας. Όμως, πολλές φορές διατηρούμε μέσα μας νοητικές επιβεβαιώσεις από την παιδική μας ηλικία. Γίνονται ετικέτες και τις κουβαλούμε μέχρι την ενήλικη ζωή μας, θεωρώντας τες ως "αλήθειες" που μας εκφράζουν. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται να προσκαλέσουμε υποσυνείδητα στη ζωή μας κάποιους που ενισχύουν αυτή την πεποίθηση.

Αυτή η δυναμική εμφανίζεται σε πολλές περιπτώσεις στις σχέσεις, όταν τα άτομα φτάνουν σε ακραίες θέσεις. Για παράδειγμα κάποιο άτομο που είναι μορφωμένο βρεθεί σε μία σχέση με κάποιο άλλο άτομο με μορφωτικό επίπεδο του Δημοτικού. Εφόσον και οι δύο νιώθουν άνετα με αυτή τη σχέση, όλα είναι μία χαρά μεταξύ τους. Τα πράγματα όμως είναι εύκολο να επιδεινωθούν όταν ο ένας σύντροφος νιώθει κατώτερος και ο άλλος γίνεται αλαζονικός λόγω των ικανοτήτων του. Μόλις συμβεί αυτό, είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθούν προβλήματα.

Μπορείτε να ελέγξετε εύκολα οποιαδήποτε κατάσταση, συναίσθημα ή νοοτροπία στη ζωή σας, κάνοντας την απλή ερώτηση: "Νιώθω άνετα μ' αυτή την κατάσταση ή όχι;"
Αν όχι,πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά της κατάστασης αντί να προσπαθήσουμε να τα συγκαλύψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου