24 Σεπτεμβρίου 2009

Οικοδύναμη

Είναι το αρχαιοελληνικό φενγκ σούι, όπως το ονομάτισε ο συγγραφέας Σπύρος Μακρής. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ο όρος "Οικοδύναμη" προέκυψε από τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο Ισχόμαχος στο έργο Οικονομικός του Ξενοφώντα "της οικίας την δύναμην" καθώς μιλά στον Σωκράτη, προκειμένου να του εξηγήσει την εσωτερική διαρρύθμιση του σπιτιού, τη γενική διάταξη και τον προσανατολισμό του κτιρίου.

Με τη μελέτη του ο συγγραφέας, υποστηρίζει ότι η Οικοδύναμη στηρίζεται στις ίδιες αρχές με εκείνες που διαμόρφωσαν οι Αρχαίοι Κινέζοι. Πράγματι, μέρος της θεωρίας τους, σε ότι αφορά την επιλογή ενός τόπου και την πολεοδομία, συναντάται στην Αρχαία Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί το ερώτημα αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στους δύο αυτούς πολιτισμούς. Επίσης γεννιέται και ένα άλλο ερώτημα "ποιος πολιτισμός διέδωσε σε ποιον και πότε συναντήθηκαν οι δύο αυτοί πολιτισμοί;". Η Οικοδύναμη είναι μία επιστήμη που προήλθε από την εμπειρία και την κοινή λογική, που παντού εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως τα μαθηματικά.


Δείγματα της Οικοδύναμης μπορούμε να δούμε στα αρχαία ωδεία, θέατρα, ναούς, Ασκληπιεία και στις αρχαίες πόλεις. Η Αθήνα και η Δήλος είναι οι πιο καλοδιατηρημένες. Αυτές οι πόλεις είχαν επιλεγεί από τους τότε κατοίκους τους βάσει της μορφολογίας του εδάφους, των βροχοπτώσεων, της έντασης των ανέμων και της θερμοκρασίας.

Πηγή: "Οικοδύναμη, Το αρχαιοελληνικό Φενγκ Σούι" του Σπύρου Μακρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου