3 Σεπτεμβρίου 2009

Φωτιά

Το στοιχείο της φωτιάς έχει δύο διακλαδώσεις. Η Φωτιά η οποία σχετίζει με τις σχέσεις των ανθρώπων με τους ίδιους και το Σύμπαν, ονομάζεται Φωτιά Πνεύματος.
Η Φωτιά που σχετίζεται με τις σχέσεις με τους άλλους ονομάζεται Φωτιά Ύλης.

Η Φωτιά Πνεύματος σχετίζεται με το:

  • Είναι και το Μη Είναι
  • Νου και Πνεύμα
  • Χαρά και Πληρότητα
Η Φωτιά Ύλης σχετίζεται με:
  • Είναι και Άλλους
  • Οικειότητα και Εγγύτητα
  • Προστασία και Επιβίωση
ΚΑΡΔΙΑ
Λειτουργία: επίγνωση - το κέντρο των συναισθημάτων μέσω του οποίου ερμηνεύουμε το περιβάλλον - κυκλοφορία του αίματος.
Σχετίζεται με το όργανο της καρδιάς - το κεντρικό νευρικό σύστημα - τη γλώσσα και το λόγο - τον ιδρώτα.
Διαταραχές: καρδιοπάθειες και κυκλοφοριακά προβλήματα ( σχετίζονται περισσότερο με το περικάρδιο) - ταχυκαρδίες, αρρυθμίες - διαταραχές της ομιλίας - υπερβολικές εφιδρώσεις (κυρίως τη νύχτα).
Ψυχολογικές συσχετίσεις: η καρδιά στεγάζει την ενέργεια Σιν που είναι πνεύμα και νους - συνείδηση - συμπόνια - συναισθήματα - μετάδοση χαράς - ύπνος - μακροπρόθεσμη μνήμη.
Ψυχολογικές διαταραχές: έλλειψη συμπόνιας, διανοητική ανησυχία - συναισθηματική αστάθεια, έλλειψη συναισθημάτων - υστερία - προβλήματα λόγου και ανικανότητα επικοινωνίας - αϋπνία - ύπνος που διαταράσσεται από όνειρα - προβλήματα μνήμης.
ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ
Λειτουργία: αφομοίωση - απορρόφηση τροφών από το αίμα, διαχωρισμός αυτών που είναι χρήσιμα για το σώμα και το νου, απ' αυτά που είναι άχρηστα (αναφέρεται συνήθως ως "διαχωρισμός των καθαρών από τα ακάθαρτα".
Σχετίζεται με το λεπτό έντερο, τις φυσικές διόδους των τροφών από το πεπτικό σωλήνα, μέσω των τοιχωμάτων, στην κυκλοφορία του αίματος.
Ψυχολογικές συσχετίσεις: καθαρή κρίση (διαχωρισμός ενός πράγματος από το άλλο) - αντιμετώπιση του άγχους, της συναισθηματικής έξαψης και του σοκ - αποφασιστικότητα.
Ψυχολογικές διαταραχές: αναποφασιστικότητα, συγκεχυμένη κρίση - ακατάλληλες αντιδράσεις στο σοκ.
ΤΡΙΠΛΟΣ ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ
Λειτουργία: προστασία, εναρμονίζει τις γενικές λειτουργίες του Άνω, Μέσου και Κάτω Θερμαστή, είναι θερμοστάτης του σώματος, προστατεύει τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του σώματος μέσω του λεμφικού συστήματος, ελέγχει τις εξόδους των υγρών.
Συσχετίσεις: Ο Άνω Θερμαστής είναι η καρδιά και οι πνεύμονες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία και την αναπνοή, ο Μέσος Θερμαστής είναι το στομάχι και η σπλήνα που ρυθμίζουν ότι σχετίζεται με την πέψη και τη μεταφορά, ο Κάτω Θερμαστής αποτελείται από τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, το συκώτι, το λεπτό και το παχύ έντερο και ευθύνεται για τον διαχωρισμό των καθαρών και χρήσιμων υγρών και τροφών από τα υπολείμματα που απεκκρίνονται, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, το λεμφικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Διαταραχές: έλλειψη αρμονίας μεταξύ των τριών θερμαστών και των αλληλοσυσχετιζόμενων λειτουργιών τους, κακή ρύθμιση θερμοκρασίας, κακή κυκλοφορία, αίσθημα κρύου ή υπερβολικής ζέστης, προβλήματα του λεμφικού συστήματος, κατακράτηση υγρών και τοξινών, διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλεργίες, έλλειψη αντίστασης στις μολύνσεις και τις ασθένειες.
Ψυχολογικές συσχετίσεις: κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, συναισθηματική προστασία.
Ψυχολογικές διαταραχές: έλλειψη ζεστασιάς στις κοινωνικές επαφές, υπερπροστατευτικός ή υπερπροστατευμένος.
ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΟ
Λειτουργία: κυκλοφορία - προστατεύει την καρδιά.
Σχετίζεται με το όργανο της καρδιάς, τις αρτηρίες, τις φλέβες και την πίεση του αίματος.
Διαταραχές: καρδιοπάθειες, κυκλοφοριακές διαταραχές όπως αρτηριοσκλήρωση, φλεβίτιδα, κακή κυκλοφορία, διαταραχές της πίεσης του αίματος, σφίξιμο στο στήθος, στηθάγχη, ταχυκαρδίες, αρρυθμίες.
Ψυχολογικές συσχετίσεις: προστασία των συναισθημάτων και της ενέργειας Σιν, κοινωνικές σχέσεις, ύπνος και όνειρα.
Ψυχολογικές διαταραχές: υπερπροστατευτικός ή υπερπροστατευμένος, συναισθηματικά τρωτός, ντροπαλός, υπερβολικά ή διαταραγμένα όνειρα, αϋπνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου